Doelgericht Fitness Trainen


Fitnessnet.nl - jouw persoonlijke fitness adviseur
home | klantenservice | veelgestelde vragen | winkelwagen   
Wil je advies of iets bestellen? Bel dan gerust naar 010-4420417  
maandag-vrijdag van 9.00 tot 16.00  

kies onderstaand de fabrikant
schrijf je in voor de nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Doelgericht Fitness Trainen

We hebben een aantal doelen uitgekozen die door fitness (en voeding) bereikt kunnen worden, te weten algehele conditie, vetverlies, kracht, spiermassa toename, verhoging spierspanning, snelheid, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en sociale contacten. Hierna staat beschreven met behulp van welke trainingsmethoden deze doelen bereikt kunnen worden (in principe kunnen de verschillende doelen bereikt worden met meer methoden dan hier beschreven, maar wij hebben een selectie gemaakt, gebaseerd op onze eigen mening en ervaring). De bovenste methode is voorzien van een 'geadviseerd' label, wat betekent dat dit de meest effectieve methode is voor het aangegeven doel.

Doel 1: Algehele Conditie
De algehele conditie omhelst eigenlijk alles waardoor je je beter gaat voelen. Dit doel herbergt onder andere het zich beter voelen, het toenemen van het zelfvertrouwen, ontspanning en algeheel verbeterde gezondheid. Voor dit doel wordt eigenlijk niets specifieks aanbevolen. Het enige advies voor dit doel is om de training gevarieerd te houden (dus cardio training en gewichtstraining). De algehele conditie is niet alleen een kwestie van beweging, maar ook een kwestie van goede voeding. De enige algemene voedingstip die wij kunnen geven is het gebruik van een multivitamine en/of een anti-oxidant preparaat van een goed merk. Ook het minderen van geraffineerde suiker is een stap voorwaarts.

Doel 2: Vetverlies
Vetverlies wordt voornamelijk gestimuleerd door langere tijd te trainen in het zuurstofsysteem. De volgende methoden kunnen gebruikt worden om vetverlies te stimuleren:

 • Duratie Cardio Vasculaire Training (cardio training) - geadviseerd
 • Duratie Gewichtstraining (gewichtstraining)
 • Extensieve Interval Training (gewichtstraining)
 • Voedingsstoffen/voedingssupplementen die de vetverbranding stimuleren
 • Relatief meer gezonde vetten eten
 • Meer koolhydraten in plaats van vetten eten

Doel 3: Kracht
Kracht wordt verbeterd door het toepassen van relatief korte series (8-15 herhalingen) met gewichten. De volgende methoden kunnen gebruikt worden om de spier krachtiger te maken:

 • Intensieve Interval Training (gewichtstraining) - geadviseerd
 • Peak Training (gewichtstraining; alleen voor gevorderden die een drempel hebben bereikt)

Doel 4: Spiergroei
spiergroei wordt, net als krachtontwikkeling, vooral veroorzaakt door relatief korte series met zware gewichten. De volgende methoden kunnen gebruikt worden om de spiervolume te laten toenemen:

 • Intensieve Interval Training (gewichtstraining) - geadviseerd
 • Peak Training (gewichtstraining; alleen voor gevorderden die een drempel hebben bereikt)

Doel 5: Verhoging Spierspanning
Verhoging van de spierspanning voor vrouwen wordt op dezelfde manier bereikt als spieropbouw voor mannen (zie boven). Door het trainen van de spieren gaat de spanning (spiertonus) omhoog, waardoor het lichaam er 'strakker' uit gaat zien. De volgende methoden kunnen gebruikt worden om de spierspanning te verhogen:

 • Extensieve Interval Training (gewichtstraining) - geadviseerd
 • Intensieve Interval Training (gewichtstraining)
 • Interval Cardio Vasculaire Training (cardiovasculaire training)

Doel 6: Snelheid
Snelheid wordt verkregen door een explosieve uitvoering van de oefeningen. Dat wil zeggen dat je de oefening zo snel mogelijk moet uitvoeren). De volgende methoden kunnen gebruikt worden om de spier sneller te kunnen laten functioneren:

 • Intensieve Interval Training (gewichtstraining) - geadviseerd
 • Extensieve Interval Training (gewichtstraining) - geadviseerd

Doel 7: Lenigheid
Lenigheid is aangeboren. De verandering die plaatsvindt bij het leniger maken van de spier (langer maken van de spier) is het verhogen van de 'pijngrens' van de receptoren in de spier. Als de pijngrens omhoog gaat, gaat de spier zich minder snel (vanuit een natuurlijke beschermreactie) terugtrekken. De uiteindelijke bewegingsuitslag wordt bepaald door de ligging van de gewrichtsvlakken.

Doel 8: Uithoudingsvermogen
Onder uithoudingsvermogen wordt verstaan: het vermogen van de spier om lang (langer dan 3 minuten) arbeid te verrichten op een bepaalde intensiteit. Met de verbetering van het uithoudingsvermogen wordt dus bedoeld: het beter presteren van de spier in eenzelfde tijdseenheid (bijvoorbeeld van 1,5 km per 10 minuten naar 2 km per 10 minuten).

 • Interval Cardiovasculaire Training (cardio training) - geadviseerd
 • Extensieve Interval Training (gewichtstraining)
 • Duratie Cardiovasculaire Training (cardio training)
 • Duratie Gewichtstraining (gewichtstraining)

Doel 9: Coördinatie
Coördinatie wordt niet zozeer bereikt door een bepaalde trainingsmethode, maar door het type oefening dat je kiest (en de oefening moet meer dan 10 maal worden uitgevoerd). Een algemeen advies is dat vrije gewichten meer coördinatie nodig hebben dan machines voor gewichtstraining. Voorbeelden van coördinatie-oefeningen zijn lunges en squats. Bij de cardiovasculaire oefeningen vereist hardlopen meer coördinatie dan bijvoorbeeld fietsen op een 'stationary bike'.

Doel 10: Sociale Contacten
Een ander belangrijk doel van fitness kunnen sociale contacten zijn. Als dit je doel is, raden wij je aan om een vorm van fitness uit te zoeken die je leuk vindt en waarbij je in een groep traint (zoals aerobics). Ook de individuele fitness is een goed alternatief, omdat hierbij geen gerichte begeleiding is. Zo kun je makkelijker een praatje kunt maken met je medesporters.

Ons algemeen advies is toch de gehele ontwikkeling van het lichaam door middel van de verschillende disciplines die fitness te bieden heeft. Een training moet altijd voorafgegaan worden door een warming up (en eventueel een stretch sessie) en worden afgesloten met een cooling down (en eventueel daarvoor nog een stretch sessie). Veel succes met het bereiken van jouw persoonlijke doel(en).

recent bekeken voedingssupplementen
Je hebt nog geen producten bekeken
Betaal veilig online
Je kunt online veilig betalen met creditcard of iDEAL, gemakkelijk en snel via je eigen bank

betaal veilig online met iDeal
betaal veilig online met Visa
betaal veilig online met Mastercard
betaal veilig online via docData Payments

Het is ook mogelijk het bedrag naar onze eigen rekening over te maken, of onder rembours te bestellen. De bestelling wordt met DPD geleverd.

maak een overboeking naar onze rekeningbetaal bij aflevering aan de bezorger (rembours)

� 1998-2022 - Fitnessnet.nlsitemap  |  links  |  contact

-Doelgericht Fitness Trainen > Fitnessnet-