Het energiesysteem van de spieren


Fitnessnet.nl - jouw persoonlijke fitness adviseur
home | klantenservice | veelgestelde vragen | winkelwagen   
Wil je advies of iets bestellen? Bel dan gerust naar 010-4420417  
maandag-vrijdag van 9.00 tot 16.00  

kies onderstaand de fabrikant
schrijf je in voor de nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Het energiesysteem van de spieren

Om een spier te laten werken is energie nodig. De enige energie die de spier kan gebruiken is ATP (adenosine tri fosfaat). Wanneer deze stof gebruikt wordt voor verbranding, wordt het opgesplitst in ADP (adenosine di fosfaat), P (fosfaat) en energie. Om deze ADP + P later weer terug te zetten naar ATP (waaruit weer energie vrijgemaakt kan worden), zijn er energiesystemen in het lichaam nodig die hiervoor kunnen zorgen. Dit zijn de fosfaatpoel, het melkzuursysteem en het zuurstofsysteem. Deze systemen komen in dit artikel uitvoerig aan bod.

De Fosfaatpoel
Dit is het eerste systeem dat wordt aangesproken bij een verandering in gevraagde energie door een spier. Op dit punt komt ook de spraakmakende stof creatine om de hoek kijken. De functie van creatine is de spieren de mogelijkheid geven langer gebruik te maken van het energiesysteem. Dit werkt als volgt. De ATP stof, die rond de spieren als voorraad ligt opgeslagen, is na ongeveer 5 seconden op. Op dat moment geeft de stof creatinefosfaat (CP) zijn fosfaatdeel af om een binding te vormen met de ontstane ADP, zodat het weer getransformeerd kan worden naar ATP. Als het lichaam meer creatine heeft (dat zich van tevoren kan binden met fosfaat), kan de creatinefosfaat langer gebruikt worden met als gevolg dat je op deze manier langer kunt trainen in dit energiesysteem. Het voordeel hiervan is dat je minder snel verzuurt (minder snel het volgende energiesysteem moet aanwenden) en dus meer kunt doen. Aangezien dit energiesysteem geen zuurstof nodig heeft en er geen melkzuur wordt gevormd, wordt het ook wel anaëroob a-lactisch genoemd.
De scheikundige formule hiervoor is: CP (creatinefosfaat) + ADP --> Creatine + ATP (energie)

Het Melkzuursysteem
Terwijl de creatinefosfaat uitput, krijgt het lichaam steeds meer hulp van het melkzuursysteem. Het nadeel van dit systeem is dat er melkzuur gevormd wordt (vroege spierpijn). De brandstof die gebruikt wordt om ATP te vormen hier is glycogeen (wat voortkomt uit koolhydraten/suikers). Een andere benaming voor deze reactie is de lactische anaërobe verbranding (verbranding zonder zuurstof, met melkzuur).
De scheikundige formule hiervoor is: Glycogeen --> 2 ATP (energie) + melkzuur

Het Zuurstofsysteem
Het zuurstofsysteem is al direct vanaf het begin bezig om energie te leveren, maar deze komt pas echt op gang na ongeveer 2-3 minuten. De neiging van de spier is namelijk altijd het bereiken van de steady-state (het moment waarop er evenveel zuurstof wordt aangeleverd als dat er gevraagd wordt). Dit komt omdat het lichaam eigenlijk alles wil verbranden met zuurstof, maar moet compenseren als er ineens een zuurstoftekort is (door plotseling grotere spieractiviteit). Bij dit systeem wordt er gebruik gemaakt van glucose, vet of proteïnen (afhankelijk van de duur en belasting).
De scheikundige formule hiervoor is: Glycogeen (of vrije vetzuren, of proteïnen) + O2 (zuurstof)--> ATP (energie) + CO2 (koolstofdioxide) + H20 (water) (dit wordt ook wel de citroenzuurcyclus genoemd)

Conclusie
Verschillende sporten vereisen training in verschillende systemen. Een marathonloper traint vooral op zijn uithoudingsvermogen (het zuurstofsysteem), maar moet ook kunnen versnellen tegen het einde van zijn route of wanneer iemand hem onderweg passeert. Deze versnelling zorgt ervoor dat de eerste fosfaatpoel weer wordt aangesproken (de keten die moet worden doorlopen om weer tot de steady state te komen). Als dit teveel is voor de atleet, kan hij of zij de man met de hamer tegenkomen. Als het eerste systeem niet meer kan werken (door overbelasting), klappen de andere systemen ook in.

recent bekeken voedingssupplementen
Je hebt nog geen producten bekeken
Betaal veilig online
Je kunt online veilig betalen met creditcard of iDEAL, gemakkelijk en snel via je eigen bank

betaal veilig online met iDeal
betaal veilig online met Visa
betaal veilig online met Mastercard
betaal veilig online via docData Payments

Het is ook mogelijk het bedrag naar onze eigen rekening over te maken, of onder rembours te bestellen. De bestelling wordt met DPD geleverd.

maak een overboeking naar onze rekeningbetaal bij aflevering aan de bezorger (rembours)

� 1998-2022 - Fitnessnet.nlsitemap  |  links  |  contact

-Het energiesysteem van de spieren > Fitnessnet-