Spieren en Pezen - basiswerking


Fitnessnet.nl - jouw persoonlijke fitness adviseur
home | klantenservice | veelgestelde vragen | winkelwagen   
Wil je advies of iets bestellen? Bel dan gerust naar 010-4420417  
maandag-vrijdag van 9.00 tot 16.00  

kies onderstaand de fabrikant
schrijf je in voor de nieuwsbrief
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Spieren en Pezen - basiswerking

Elke beweging van ons lichaam wordt mogelijk gemaakt door spiervezels. Goed uitgedachte structuren van spieren, zenuwen en sensoren zijn betrokken bij zelfs de meest eenvoudige bewegingen. In dit artikel wordt de basiswerking van de spier uitgelegd. De spier is echter niet het enige weefsel dat betrokken is bij beweging. Ook pezen spelen hierbij een belangrijke rol.

Structuur
Spieren kunnen verdeeld worden in 3 groepen, namelijk de willekeurige spieren (lichaamsbewegingsspieren), de zachte spieren (darmstelselspieren) en de hartvezelspieren. Sporters houden zich vooral bezig met de ontwikkeling van de willekeurige spieren. Ongeveer 25% van ons lichaamsgewicht bestaat uit deze spiergroep. Het verschil tussen de verschillende soorten spieren heeft vooral te maken met het voorkomen van de spiercellen onder een microscoop.

Filamenten
Elke spier bestaat -op het laagste niveau- uit actine en myosine filamenten (deze twee samen worden ook wel sarcomeren genoemd). De filamenten bestaan uit eiwitten en schuiven in of uit elkaar bij een beweging. Als de filamenten in elkaar schuiven, wordt de spier korter waardoor de botstukken naar elkaar toe bewegen (concentrische beweging). Deze filamenten zijn geplaatst in de myofibrillen, die op hun beurt weer geplaatst zijn in de spiervezels, wat weer een onderdeel is van de spiercel.

 

De werking van spieren
De willekeurige spieren worden actief in werking gezet door zenuwbanen die naar de spieren lopen. Vanuit de hersenen wordt bewust een signaal verstuurd naar de spieren via een elektrische puls over de zenuwbanen. Na dit signaal door de hersenen wordt acetylcholine afgegeven in de spier waardoor de spier aanspant. Een enzym, dat vrij wordt gegeven door een ander signaal van de hersenen, kan deze stof weer neutraliseren. De zachte spieren krijgen ook een signaal van de hersenen, maar dit signaal wordt niet bewust gegeven. De hartspier heeft een eigen mechanisme die impulsen uitzendt om de spier te laten samentrekken (het hart is één grote spier).

Pezen
De basisfunctie van een pees is de spier verbinden aan het desbetreffende lichaamsdeel wat bewogen moet worden (vaak zijn dat de botten). Tussen de pees en het kapsel bevindt zich een vloeistof (synovia). Door het bewegen, raakt deze vloeistof op. Zoals het spierweefsel zich moet kunnen herstellen, heeft ook de pees rust nodig om de verloren vloeistof weer aan te vullen. Als er getraind wordt zonder dat de vloeistof is bijgevuld, ontstaat er een grotere wrijving tussen de pees en het kapsel, wat kan leiden tot infecties. Het bijvullen van deze vloeistof gebeurd sneller dan het -volledig- herstel van de spieren. Als je de richtlijnen volgt van de trainingsmethoden krijg je hier, tenzij je een genetisch tekort hebt aan deze vloeistof, waarschijnlijk geen last van. In het geval van klachten met betrekking tot gewrichtspijnen of als je van jezelf weet dat je een probleem met de vloeistof hebt, moet je een professionele arts raadplegen.

recent bekeken voedingssupplementen
Je hebt nog geen producten bekeken
Betaal veilig online
Je kunt online veilig betalen met creditcard of iDEAL, gemakkelijk en snel via je eigen bank

betaal veilig online met iDeal
betaal veilig online met Visa
betaal veilig online met Mastercard
betaal veilig online via docData Payments

Het is ook mogelijk het bedrag naar onze eigen rekening over te maken, of onder rembours te bestellen. De bestelling wordt met DPD geleverd.

maak een overboeking naar onze rekeningbetaal bij aflevering aan de bezorger (rembours)

� 1998-2022 - Fitnessnet.nlsitemap  |  links  |  contact

-Spieren en Pezen - basiswerking > Fitnessnet-